sebastian1971rocznik

sebastian1971rocznik

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Ciasto słodkie "małolatka"

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto nie wymaga pieczenia, podpatrzyłem poprzerabiałem i nazwałem ciasto małolatka bo młodzieży smakuje-prosili o przepis zostawiam go tu.

Ciasto słodkie "małolatka"

Składniki:

Ciasto słodkie "małolatka"

 

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 margaryna do pieczenia,
  • pół szklanki cukru,
  • 2 łyżki stołowe cacao,
  • 400 gram herbatników,
  • mała paczka rodzynków,
  • kilka orzechów laskowych oraz kilka włoskich,
  • pare suszonych śliwek,
  • 1 łyżka stołowa wiórków kokosowych,
  • galaretka truskawkowa i galaretka pomarańczowa,
  • 1 banan,
  • mała paczuszka confetti.

Sposób przygotowania:

Ciasto słodkie "małolatka"
mleko, margarynę i cukier zagotować na wolnym ogniu mieszając, gdy zacznie się gotować dodać cacao, ciągle mieszać- po zagotowaniu odstawić na pare minut. W tym czasie, herbatniki pokruszyć do małej tortownicy, dodając bakalie oraz wiórki kokosowe, wymieszać to wszystko łyżką stołową i zalać to masą kakaową, która chwilkę przestygła. Ponownie wymieszać, lecz dokładnie. Tortownice z całą zawartością wstawić na półkę do lodówki. W tym czasie zagotować wodę -zrobić galaretkę truskawkową. Obrać banana, pokroić go w plastry i ułożyć je w tortownicy po czym zalać galaretką i odstawić do stężenia. Gdy galaretka stężeje, wykonać tą samą czynność z galaretką pomarańczową i zalać ją do tortownicy posypując całość confetti. Ostawić na półkę do lodówki, za parę godzin można pokroić i podać na teleżyki.

Tagi:

śliwki