Sposób przygotowania:
Babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią
1. Herbatę zalać wrzątkiem i odstawiać na 2 godziny. Rodzynki oraz wiśnie razem wymieszać i zalać rumem. Odstawiać na 2 godziny. Po tym czasie rodzynki i wiśnie odsączyć z rumu i obtoczyć w 2 łyżkach mąki.
2. Masło razem z cukrem utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać skórkę z cytryny, jajko oraz żółtko. Następnie naprzemiennie dodawać zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodać rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjąć z formy.
4. Cukier puder utrzeć z wodą i barwnikiem na jednolitą masę. Lukrem polać babkę. Na wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie.
2. Masło razem z cukrem utrzeć na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodawać skórkę z cytryny, jajko oraz żółtko. Następnie naprzemiennie dodawać zaparzoną herbatę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu do ciasta dodać rodzynki oraz wiśnie. Delikatnie wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy na babkę. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Przestudzoną babkę wyjąć z formy.
4. Cukier puder utrzeć z wodą i barwnikiem na jednolitą masę. Lukrem polać babkę. Na wierzchu ułożyć kandyzowane wiśnie.
testing223
testing223