Sposób przygotowania:
Tartaletki - mini mazurki z kremem herbacianym
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, cukier, żółtka i sól, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 10 równych części, wylepić 10 foremek na tartaletki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 15 minut. Wyjąć, ostudzić.
Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać 3-4 łyżkami ostudzonej herbaty, zostawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Lekko podgrzać, wymieszać do rozpuszczenia.
Do miski wyłożyć mascarpone, cukier, miksując stopniowo wlewać wystudzoną mocną herbatę. Dalej miksując wlewać żelatynę. Daktyle pokroić w paski, połowę dodać do kremu, krótko zmiksować. Od razu napełnić (masa może szybko się zsiadać) ostudzone korpusy tartaletek, wyrównać. Udekorować pozostałymi daktylami i płatkami migdałowymi.
Żelatynę wsypać do metalowego garnuszka, zalać 3-4 łyżkami ostudzonej herbaty, zostawić do napęcznienia na ok. 5 minut. Lekko podgrzać, wymieszać do rozpuszczenia.
Do miski wyłożyć mascarpone, cukier, miksując stopniowo wlewać wystudzoną mocną herbatę. Dalej miksując wlewać żelatynę. Daktyle pokroić w paski, połowę dodać do kremu, krótko zmiksować. Od razu napełnić (masa może szybko się zsiadać) ostudzone korpusy tartaletek, wyrównać. Udekorować pozostałymi daktylami i płatkami migdałowymi.
lukrowanepierniczki