Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Książka Kucharska: 30 przepisów na ciasta z truskawkami

Ciasto migdałowo- truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie, proste i do tego smaczne ciasto truskawkowo -migdałowe. Takie ciasto możemy na szybko przygotować z różnymi owocami sezonowymi.

Ciasto migdałowo- truskawkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto migdałowo- truskawkowe

Ciasto

Dodatkowo :

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowo- truskawkowe
Oddzielić żółtka od białek.

Masło utrzeć z cukrem waniliowym do białości.

Następnie dalej ucierając dodawać po jednym żółtku.

Z białek i soli ubić pianę, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać.

Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, delikatnie wymieszać.

Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm.

Truskawki oszypułkować, opłukać, osączyć, oprószyć mąką, dodać do ciasta.

Wierzch truskawek posypać migdałami.

Piec w 175 stop. przez ok.30 minut.

Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto migdałowo- truskawkowe
Truskawki zostały oszypułkowane opłukane i osączone
Ciasto migdałowo- truskawkowe
Masło utarte z cukrem waniliowym i żółtkami
Ciasto migdałowo- truskawkowe
Do masy żółtkowej dodano obie mąki z proszkiem i dokładnie wymieszano
Ciasto migdałowo- truskawkowe
Ciasto wylane do formy i ułożono na nim truskawki i migdały