Sposób przygotowania:
Ciasto migdałowo- truskawkowe
Oddzielić żółtka od białek.
Masło utrzeć z cukrem waniliowym do białości.
Następnie dalej ucierając dodawać po jednym żółtku.
Z białek i soli ubić pianę, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, delikatnie wymieszać.
Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm.
Truskawki oszypułkować, opłukać, osączyć, oprószyć mąką, dodać do ciasta.
Wierzch truskawek posypać migdałami.
Piec w 175 stop. przez ok.30 minut.
Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Masło utrzeć z cukrem waniliowym do białości.
Następnie dalej ucierając dodawać po jednym żółtku.
Z białek i soli ubić pianę, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier, dalej ubijać.
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, delikatnie wymieszać.
Przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm.
Truskawki oszypułkować, opłukać, osączyć, oprószyć mąką, dodać do ciasta.
Wierzch truskawek posypać migdałami.
Piec w 175 stop. przez ok.30 minut.
Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.