Ania321

Ania321

Złoty Ekspert
[Przepisów: 742]

Ciasto herbaciane

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczne ciasto na bazie naparu z herbaty, przełożone pysznym kremem z dodatkiem serka waniliowego.

Ciasto herbaciane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto herbaciane

 

  • jajka 4 szt
  • cukier 1 szklanka
  • olej 1 szklanka
  • mąka 3 szklanki
  • margaryna 1 kostka
  • cukier puder 3 łyżki
  • serki wanilowe 2 opakowania
  • miód 1 szklanka
  • herbata 3 łyżeczki
  • przyprawa do piernika 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • lukier do polania lub cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto herbaciane
Do szklanki wsypujemy 3 łyżeczki herbaty, zalewamy wrzątkiem i zostawiamy do przestygnięcia.

Jajka ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy sodę, olej, mąkę, miód, przyprawę do piernika oraz ostudzony napar herbaciany.

Dzielimy ciasto na 3 części i przekładamy je na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodajemy po trochu serek waniliowy. Przestudzone placki przekładamy kremem. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na noc do lodówki.

Wedle uznania możemy ciasto polać lukrem i posypać posypką lub oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto herbaciane
Jajka ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy sodę, olej, mąkę, miód, przyprawę do piernika oraz ostudzony napar herbaciany.
Ciasto herbaciane
Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Ciasto herbaciane
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas miksując dodajemy po trochu serek waniliowy. Przestudzone placki przekładamy kremem.
Ciasto herbaciane
Tak przygotowane ciasto wstawiamy na noc do lodówki.

Tagi:

ciasto