Sposób przygotowania:
Sernik na czekoladowym cieście z truskawkami
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na czas przygotowania pozostałych składników.
2. Truskawki: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki lub na połówki, w zależności jakiej wielkości mamy truskawki.
3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dno skubiemy kawałki schłodzonego ciasta, na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a na koniec pokrojone truskawki.
5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy, ja studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny wyjmuję i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
6. Podanie: Gotowy sernik kroję i podaję. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ser można użyć inny, ale należy go zmielić przynajmniej trzy razy.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
2. Truskawki: Truskawki myjemy, dokładnie osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na plasterki lub na połówki, w zależności jakiej wielkości mamy truskawki.
3. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
4. Przygotowanie do pieczenia: Blaszkę o wymiarach około 24 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie na dno skubiemy kawałki schłodzonego ciasta, na ciasto wykładamy równomiernie masę serową, a na koniec pokrojone truskawki.
5. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60 minut do zrumienienia. Upieczony studzimy, ja studzę w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach. Zimny wyjmuję i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
6. Podanie: Gotowy sernik kroję i podaję. Życzę smacznego.
Rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Blaszka o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
Ser można użyć inny, ale należy go zmielić przynajmniej trzy razy.
Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.
gusia1000
Babeczka35
Dziękuję:)
katarzynka455
BozenaMatuszczyk
Babeczka35
To tak jak ja. Za sernik dam się pokroić :)
Babeczka35
Dziękuję Bożenko :)