Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 232]

Ciasto śmietanowiec

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto śmietanowiec to jedno z tych wypieków, które się zawsze udają. Nie znam osoby, która by nie lubiła niezwykłego połączenia puszystego biszkoptu, z masą jogurtową. Masa jogurtowa to jedna z najprostszych mas do ciast.

Ciasto śmietanowiec

Składniki:

Ciasto śmietanowiec

biszkopt

masa jogurtowa

  • 600 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 200 g cukru pudru
  • 50 ml wody
  • 20 g żelatyny w proszku

galaretki

  • 600 ml wrzącej wody
  • 60 g galaretki czerwonej, zielonej

dekoracja

  • 300 ml wody
  • 60 g galaretki żółtej

Sposób przygotowania:

Ciasto śmietanowiec
Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Galaretki: W 300 ml wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę czerwoną. Odstawiamy do całkowitego stężenia. Podobnie postępujemy z pozostałymi dwoma galaretkami. Stężałe galaretki kroimy na kwadraty.

Masa jogurtowa: Żelatynę zalewamy zimną wodą. Odstawiamy do stężenia na 10 minut. Następnie lekko podgrzewamy. Jogurt miksuje z cukrem pudrem. Dodaje kawałki galaretek. Mieszam. Do masy dodaje lekko ciepłą żelatynę. Mieszam. 

W kwadratowej formie do pieczenia umieszczam wystudzone ciasto biszkoptowe. Następnie wylewam lekko tężejącą masę jogurtową. Chłodzę w lodówce przez trzy godziny.

Dekoracja: W 300 ml wrzącej wody rozpuszczam galaretkę żółtą. Odstawiam do stężenia. Lekko tężejącą wylewam na ciasto. Chłodzę w lodówce przez dwie godziny.