Sposób przygotowania:
Tradycyjne rogaliki orzechowe
Ciasto krucho - drożdżowe: Świeże drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku. Dodaje cukier i dwie łyżki maki. Mieszam. Rozczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier, masło i żółtka łączę. Dodaje wyrośnięty rozczyn. Zagniatam ciasto. Chłodzę dwie godziny.
Zimne ciasto wałkuje.
Masa orzechowa: Wodę i cukier podgrzewam. Dodaje orzechy. Mieszam. Studzę. Białka ubijam na sztywno. Dodaje masę orzechową. Mieszam.
Rozwałkowane ciasto dzielę na dziesięć trójkątów. Na szerszym boku układam po łyżce masy orzechowej. Zawijam i tworzę rogalik. Układam na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
Piekę około 10 minut w 170 stopniach. Studzę.
Dekoracja: Cukier, wodę i sok z cytryny łączę. Dekoruję rogaliki. Posypuję skórką cytrynową.
Zimne ciasto wałkuje.
Masa orzechowa: Wodę i cukier podgrzewam. Dodaje orzechy. Mieszam. Studzę. Białka ubijam na sztywno. Dodaje masę orzechową. Mieszam.
Rozwałkowane ciasto dzielę na dziesięć trójkątów. Na szerszym boku układam po łyżce masy orzechowej. Zawijam i tworzę rogalik. Układam na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.
Piekę około 10 minut w 170 stopniach. Studzę.
Dekoracja: Cukier, wodę i sok z cytryny łączę. Dekoruję rogaliki. Posypuję skórką cytrynową.