Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 292]

Tradycyjne rogaliki orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rogaliki to jedne z moich ulubionych ciasteczek, które pamiętam z dzieciństwa. Kruche z pysznym nadzieniem orzechowym to niezapomniany smak. Łatwe w przygotowaniu, są doskonałą alternatywą dla klasycznego ciasta.

Tradycyjne rogaliki orzechowe

Składniki:

Tradycyjne rogaliki orzechowe

ciasto krucho - drożdżowe

masa orzechowa

  • 100 g mielonych orzechów
  • 50 g cukru
  • 50 ml wody
  • 2 białka

dekoracja

  • 100 g cukru pudru
  • 40 ml wody
  • 30 ml soku z cytryny
  • 30 g skórki cytrynowej

Sposób przygotowania:

Tradycyjne rogaliki orzechowe
Ciasto krucho - drożdżowe: Świeże drożdże rozpuszczam w ciepłym mleku. Dodaje cukier i dwie łyżki maki. Mieszam. Rozczyn odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. Pozostałą mąkę, cukier, masło i żółtka łączę. Dodaje wyrośnięty rozczyn. Zagniatam ciasto. Chłodzę dwie godziny.

Zimne ciasto wałkuje. 

Masa orzechowa: Wodę i cukier podgrzewam. Dodaje orzechy. Mieszam. Studzę. Białka ubijam na sztywno. Dodaje masę orzechową. Mieszam. 

Rozwałkowane ciasto dzielę na dziesięć trójkątów. Na szerszym boku układam po łyżce masy orzechowej. Zawijam i tworzę rogalik. Układam na blaszce przykrytej papierem do pieczenia.

Piekę około 10 minut w 170 stopniach. Studzę.

Dekoracja: Cukier, wodę i sok z cytryny łączę. Dekoruję rogaliki. Posypuję skórką cytrynową.