Sposób przygotowania:
Drożdżowa gwiazda z makiemCiasto:
Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru i tyle letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, szczyptę soli, resztę mleka i rozrobiony zaczyn drożdżowy.
Składniki wymieszać mikserem, pod koniec mieszania dodać rozpuszczone masło.
Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i wyrobić aż zacznie odchodzić od rąk, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Masa makowa:
Orzechy włoski drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni. Gotową masę makową przełożyć do miski dodać rozpuszczone masło, orzechy i skórkę pomarańczową, całość dokładnie wymieszać i podzielić na 3 równe części.
ETAP 3:
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Rozwałkować pierwszą część ciasta na kształt koła o średnicy 25-28cm, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem.
Na ciasto wyłożyć 1/3 masy makowej i dokładnie rozsmarować po całości. Następnie rozwałkować drugą część ciasta na kształt koła o tej samej wielkości i ułożyć na masie makowej. Z resztą ciasta i masy makowej postępować aż do wykończenia składników.
Na środku ciasta lekko odcisnąć dno szklanki aby zaznaczyć środek. Następnie ostrym nożem naciąć ciasto na 16 części pozostawiając nienaruszone na środku odciśnięte dno szklanki.
Na samym końcu chwycić w obie ręce dwa leżące koło siebie kawałki ciasta i skręcić je do środka na dwa razy.
Końcówki ciasta mocno skleić do siebie. W taki sposób skręcić wszystkie kawałki ciasta.
Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto posmarować rozkłóconym żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
Lukier:
Cukier przesiać do miski, dodać sok z cytryny i ucierać łyżką aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy.
ETAP 5:
Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 40 minut.
Po tym czasie wystudzić a wierzch ciasta polać lukrem.
lukrowanepierniczki
ciasteczka
Czekoladka 2