gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1294]

Ciasto "Śmietanowiec"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Takie ciasto upiekłam dla mojego męża na Walentynki. Jest łatwe do zrobienia i do tego bardzo smaczne. Polecam.

Ciasto "Śmietanowiec" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto "Śmietanowiec"

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA I
  • 400 gram śmietanki kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • MASA ŚMIETANOWA
  • 400 gram śmietanki kremówki
  • 2 śmietan fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Ciasto "Śmietanowiec"
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i z białek ubijamy sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą pianę. Następnie wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt studzimy i zimny przekrawamy na dwa ciasta. MASA I Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru i cukru waniliowego. Do ubitej śmietany wlewamy galaretkę, miksujemy, aby się połączyła ze śmietaną. Masę wykładamy na pierwszy biszkopt, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim. MASA ŚMIETANOWA Śmietankę kremówkę ubijamy z dodatkiem śmietanfixów i cukru pudru. Ubitą śmietaną smarujemy boki i wierzch ciasta. (trochę zostawiamy do dekoracji) Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, po czym zimną wylewamy na dwa talerze wyłożone folią i zostawiamy do stężenia. Z galaretki wycinamy małe serduszka, które układamy na cieście. Dekorujemy pozostałą śmietaną. 
Ciasto "Śmietanowiec"
Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą pianę.
Ciasto "Śmietanowiec"
Powstałą masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę.
Ciasto "Śmietanowiec"
Do ubitej śmietany wlewamy galaretkę, miksujemy, aby się połączyła ze śmietaną.
Ciasto "Śmietanowiec"
Masę wykładamy na pierwszy biszkopt, rozsmarowujemy i przykrywamy drugim.