Sposób przygotowania:
Kakaowy śmietanowiec z galaretką
Przygotowywanie tego ciasta rozpoczynamy od galaretek, żeby zdążyły ostygnąć. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wody (robimy to w dwóch miskach). Gdy ostygną, jedną miskę wstawiamy do lodówki, żeby szybciej stężała, drugą zostawiamy na blacie kuchennym.
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Obie mąki i kakao przesiewamy przez sitko do miski z masą jajeczną. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do tortownicy i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180C na 15 minut.
MASA ŚMIETANOWA: W miseczce rozpuszczamy żelatynę z 4 łyżkami wody i zostawiamy do napęcznienia. W tym czasie śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej i wlewamy do masy śmietanowej, energicznie miksując na najwyższych obrotach miksera.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i wykładamy ją folią spożywczą (będzie lepiej wyjąć gotowe ciasto). Ponownie wkładamy biszkopt i wylewamy na niego tężejącą galaretkę (z lodówki). Wstawiamy do lodówki na 15 minut, po tym czasie wykładamy połowę masy śmietanowej i ponownie wstawiamy do lodówki. W tym czasie do lodówki również wstawiamy drugą miskę z galaretką. Po 30 minutach na masę śmietanową wylewamy galaretkę i ponownie trzymamy ciasto w lodówce.
Na koniec wykładamy drugą część masy śmietanowej i dekorujemy startą na tarce czekoladą oraz innymi dodatkami. Ciasto jest gotowe do podawania po ok. 3 godzinach.
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Obie mąki i kakao przesiewamy przez sitko do miski z masą jajeczną. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do tortownicy i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180C na 15 minut.
MASA ŚMIETANOWA: W miseczce rozpuszczamy żelatynę z 4 łyżkami wody i zostawiamy do napęcznienia. W tym czasie śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej i wlewamy do masy śmietanowej, energicznie miksując na najwyższych obrotach miksera.
Upieczony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i wykładamy ją folią spożywczą (będzie lepiej wyjąć gotowe ciasto). Ponownie wkładamy biszkopt i wylewamy na niego tężejącą galaretkę (z lodówki). Wstawiamy do lodówki na 15 minut, po tym czasie wykładamy połowę masy śmietanowej i ponownie wstawiamy do lodówki. W tym czasie do lodówki również wstawiamy drugą miskę z galaretką. Po 30 minutach na masę śmietanową wylewamy galaretkę i ponownie trzymamy ciasto w lodówce.
Na koniec wykładamy drugą część masy śmietanowej i dekorujemy startą na tarce czekoladą oraz innymi dodatkami. Ciasto jest gotowe do podawania po ok. 3 godzinach.