SUPERPRZEPIS

Kakaowy śmietanowiec z galaretką

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Kakaowy śmietanowiec z galaretką Więcej zdjęć (9)

Na jednym z blogów kulinarnych znalazłam ten przepis i wydał mi się bardzo ciekawy, więc postanowiłam go wypróbować. Ciasto jest niesamowite w smaku i bardzo "lekkie". Gorąco polecam!

Składniki:

Kakaowy śmietanowiec z galaretką

BISZKOPT:

MASA ŚMIETANOWA:

DODATKOWO:

  • 3 galaretki truskawkowe
  • 1/2 tabliczki czekolady

Sposób przygotowania:

Kakaowy śmietanowiec z galaretką
Przygotowywanie tego ciasta rozpoczynamy od galaretek, żeby zdążyły ostygnąć. Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze wody (robimy to w dwóch miskach). Gdy ostygną, jedną miskę wstawiamy do lodówki, żeby szybciej stężała, drugą zostawiamy na blacie kuchennym.

BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę stopniowo dosypując cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku i nadal miksujemy. Obie mąki i kakao przesiewamy przez sitko do miski z masą jajeczną. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do tortownicy i wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 180C na 15 minut.

MASA ŚMIETANOWA: W miseczce rozpuszczamy żelatynę z 4 łyżkami wody i zostawiamy do napęcznienia. W tym czasie śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i kakao. Napęczniałą żelatynę rozpuszczamy w mikrofali lub kąpieli wodnej i wlewamy do masy śmietanowej, energicznie miksując na najwyższych obrotach miksera.

Upieczony biszkopt wyjmujemy z tortownicy i wykładamy ją folią spożywczą (będzie lepiej wyjąć gotowe ciasto). Ponownie wkładamy biszkopt i wylewamy na niego tężejącą galaretkę (z lodówki). Wstawiamy do lodówki na 15 minut, po tym czasie wykładamy połowę masy śmietanowej i ponownie wstawiamy do lodówki. W tym czasie do lodówki również wstawiamy drugą miskę z galaretką. Po 30 minutach na masę śmietanową wylewamy galaretkę i ponownie trzymamy ciasto w lodówce.

Na koniec wykładamy drugą część masy śmietanowej i dekorujemy startą na tarce czekoladą oraz innymi dodatkami. Ciasto jest gotowe do podawania po ok. 3 godzinach.
Kakaowy śmietanowiec z galaretką
Ubijamy na sztywno białka z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku.
Kakaowy śmietanowiec z galaretką
Całość dokładnie miksujemy na jednolitą masę jajeczną.
Kakaowy śmietanowiec z galaretką
Dodajemy przesiane mąki z kakao. Delikatnie mieszamy łyżką.
Kakaowy śmietanowiec z galaretką
W dwóch miseczkach rozpuszczamy galaretki.
Kakaowy śmietanowiec z galaretką
Tortownicę wykładamy folią spożywczą i ponownie wkładamy do niej upieczony biszkopt.
Kakaowy śmietanowiec z galaretką
Na biszkopt wylewamy połowę galaretki i wstawiamy do lodówki.
Kakaowy śmietanowiec z galaretką
Do ubitej śmietany z cukrem pudrem i kakao wlewamy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie miksujemy. Połowę masy wykładamy na galaretce i wstawiamy do lodówki.
Kakaowy śmietanowiec z galaretką
Na śmietanę ponownie wykładamy galaretkę i śmietanę. Wierzch dekorujemy startą czekoladą i dodatkami.