Sposób przygotowania:
Śmietanowiec z brzoskwiniami
Ciasto: Wszystkie składniki siekamy nożem, aż powstanie kruszonka, potem szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wyklejamy ciastem- dół i boki blaszki. Ja dodatkowo nakłuwam widelcem i wkładam na chwilę do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy masę śmietanową. Brzoskwinie przelewamy na sito i zostawiamy do odsączenia płynu. Białka ubijamy na sztywno z szczyptą soli, dodajemy cukier, cukier waniliowy i chwilę jeszcze ubijamy. Następnie stopniowo dodajemy śmietanę i mąkę. Delikatnie mieszamy do połączenia sie masy. Na dno tortownicy wykładamy połowę brzoskwiń, na nie wylewamy masę śmietanową- wyrównujemy górę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni ( tylko dół) i pieczemy przez 45 minut. Po tym czasie włączamy górną grzałkę i pieczemy jeszcze 15 minut. Łączny czas pieczenia to 60 minut. Ciasto zostawiamy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystudzenia. Do 1/2 szklanki syropu z brzoskwiń dodajemy żelatynę, zostawiamy do napęcznienia, potem zagotowujemy i studzimy Na zimne ciasto układamy brzoskwinie pokrojone w cieniutkie plasterki i wylewamy galaretkę brzoskwiniową- jest jej niewiele, wystarczy tylko cienka warstwa, żeby brzoskwinie nie wysychały na górze Smacznego:)
Nina W.
reanja
ja sie też mu nie opieram:)
Alex_M
reanja
Alex koniecznie wypróbuj bo ciacho jest pyszne:)