Sposób przygotowania:
Sernik snickers1. Spód:
Herbatniki zmiksować w malakserze do postaci bułki tartej, dodać cukier i rozpuszczone masło. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23cm, wstawić do lodówki.
ETAP 2:
2. Czekoladę zetrzeć na tarce o grubych oczkach a orzechy drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni, pozostawić do wystudzenia.
3. Masa serowa:
Ser przełożyć do misy miksera, dodać śmietanę, jajka, cukier i budyń. Całość dokładnie miksować na średnich obrotach aż do połączenia składników. Następnie dodać masę kajmakową, startą czekoladę, orzechy i ponownie całość dokładnie wymieszać.
ETAP 4:
4. Gotową masę serową przełożyć do tortownicy na schłodzony spód i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 165 stopni i piec jeszcze około 40 minut.
ETAP 5:
5. Masę kajmakową wraz z puszką przełożyć do rondelka z wrzątkiem i mieszać do chwili aż będzie miała konsystencję polewy. Orzeszki drobno posiekać i uprażyć na suchej patelni. Natomiast batoniki pokroić na mniejsze kawałki.
ETAP 6:
6. Wystudzony sernik polać płynnym kajmakiem, posypać orzeszkami i kawałkami batoników. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyciągnąć 30 minut wcześniej aby miał temperaturę pokojową.
zbysiowa