bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Śmietanowiec z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Lekkie ciasto z masą śmietanową i brzoskwiniami na biszkopcie, jest pyszne i szybkie do przygotowania.

Śmietanowiec z brzoskwiniami

Składniki:

Śmietanowiec z brzoskwiniami

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 puszka brzoskwiń
  • Papier do pieczenia
  • Forma 23x23 cm.

Sposób przygotowania:

Śmietanowiec z brzoskwiniami
Żółtka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy.

Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, wierzch ścinamy ostrym nożem. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zlewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała.

Brzoskwinie odsączamy z zalewy, 3-4 sztuki odkładamy na bok, resztę kroimy na mniejsze kawałki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder, żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, letnią wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy.

Dodajemy pokrojone brzoskwinie, delikatnie mieszamy, masę wykładamy na biszkopt. Odłożone brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki, układamy na masie śmietanowej, ciasto wstawiamy do lodówki.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia, tężejącą wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.