Sposób przygotowania:
Śmietanowiec z brzoskwiniami
Żółtka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier oraz po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, wierzch ścinamy ostrym nożem. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zlewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, 3-4 sztuki odkładamy na bok, resztę kroimy na mniejsze kawałki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder, żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, letnią wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy.
Dodajemy pokrojone brzoskwinie, delikatnie mieszamy, masę wykładamy na biszkopt. Odłożone brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki, układamy na masie śmietanowej, ciasto wstawiamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia, tężejącą wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Ostudzone ciasto wyjmujemy z formy, wierzch ścinamy ostrym nożem. Żelatynę wsypujemy do szklanki, zlewamy niewielką ilością zimnej wody, odstawiamy żeby napęczniała.
Brzoskwinie odsączamy z zalewy, 3-4 sztuki odkładamy na bok, resztę kroimy na mniejsze kawałki. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier puder, żelatynę podgrzewamy w kuchence mikrofalowej, letnią wlewamy do masy śmietanowej, miksujemy.
Dodajemy pokrojone brzoskwinie, delikatnie mieszamy, masę wykładamy na biszkopt. Odłożone brzoskwinie kroimy w cienkie plasterki, układamy na masie śmietanowej, ciasto wstawiamy do lodówki.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do ostudzenia, tężejącą wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.