joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Ciasto "styropian" z żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smakuje jak prawdziwy sernik. Słodycz kokosu przełamuje kwaskowata żurawina.

Ciasto "styropian" z żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto "styropian" z żurawiną

 

 

  • Masa:
  • 1l śmietany 18%
  • 5 białek
  • 1 szkl cukru
  • 200g wiórków kokosowych
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Ciasto "styropian" z żurawiną
Ciasto: wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Schłodzić godzinę w lodówce. 1/2 ciasta rozwałkować na blaszce (24x36cm) wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Rozsmarować żurawinę ze słoiczka, posypać suszoną. Masa: białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i resztę składników. Wymieszać na najniższych obrotach. Wylać na ciasto w blaszce, wyrównać powierzchnię. Pozostałe ciasto zetrzeć na tarce bezpośrednio na masę śmietanową. Ciasto piec ok 50-60 minut w 170 stopniach. Ostudzić, najlepszej jest na drugi dzień.
Ciasto "styropian" z żurawiną
połowę ciasta rozwałkować w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Ciasto "styropian" z żurawiną
Ciasto posmarować żurawiną w słoiczku i posypac suszoną
Ciasto "styropian" z żurawiną
białka ubic z cukrem, dodać resztę składników, wymieszać
Ciasto "styropian" z żurawiną
resztę ciasta zetrzeć na tarce na masę śmietankowo- kokosową