Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Ciasto szampańskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto szampańskie

Składniki:

Ciasto szampańskie

 

  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki szampana lub białego wina
  • cukier waniliowy
  • paczka proszku do pieczenia (10g)

Sposób przygotowania:

Ciasto szampańskie
W makutrze utrzeć żółtka z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Dalej ucierając, wlać małym strumieniem oliwę. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, ucierać dalej. Następnie, wlać pomału szampana. Dokładnie powoli wymieszać i wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i oproszonej bułką tartą.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Tagi:

jajko jajka