Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Ciasto szklankowe z bakaliami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetny pomysł na wykorzystanie białek pozostałych nam po innych wypiekach

Ciasto szklankowe z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto szklankowe z bakaliami

 

  • mąka 1 szklanka,
  • cukier 1 szklanka,
  • białka 1 szklanka (z około 6-8 jajek ),
  • mak 1 szklanka,
  • margaryna 200g,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • bakalie (u mnie orzechy włoskie, migdały, morele, śliwki, rodzynki)

Sposób przygotowania:

Ciasto szklankowe z bakaliami
Ciasto to robi się u mnie w domu bardzo często, gdy zostanie nam białek. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy i migdały siekamy na mniejsze kawałki. Podobnie morele i śliwki kroimy na mniejsze części. Mak, mąkę, proszek do pieczenia łączymy ze sobą. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera dodając cukru w trakcie ubijania. Następnie zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy suche składniki. Kolejno wsypujemy pokrojone migdały. Na samym końcu wlewamy wystudzone masło. Masę przelewamy do foremek i pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem. Życzę smacznego :)
Ciasto szklankowe z bakaliami
Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera dodając cukru w trakcie ubijania.
Ciasto szklankowe z bakaliami
Orzechy i migdały siekamy na mniejsze kawałki.
Ciasto szklankowe z bakaliami
Następnie zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy suche składniki.
Ciasto szklankowe z bakaliami
Kolejno wsypujemy pokrojone migdały. Na samym końcu wlewamy wystudzone masło.