kasienka1987

kasienka1987

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

ciasto szyfonowe z masą mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

ciasto szyfonowe , delikatne idealnie pasuje do masy z śmietany i mascarpone o kawowym aromacie

ciasto szyfonowe z masą mascarpone

Składniki:

ciasto szyfonowe z masą mascarpone

 

  • skłądniki na dużą blaszkę:
  • 25 dkg mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 dkg cukru
  • 100 ml oleju
  • 5 żółtek
  • 150 ml wody
  • 10 białek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli

 

  • masa:
  • o,5 l śmietanki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 3-4 łyzki cukru pudru
  • 3 łyżku kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w łyżce wody)

 

Sposób przygotowania:

ciasto szyfonowe z masą mascarpone
W misce wymieszać suche składniki mąkę,proszek ,kakao, cukier, i sól. Osobno połączyć olej, żółtka, wodę . Wymieszać . Dodać do mąki kakao i reszty suchych składników , zmiksować. Białka ubić, i przekładać porcjami do ciemnej masy . Dokładnie delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 55 min w 160 *C , po ostudzeniu przekroić na pół. Zimną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem aż zgęstnieje , później partiami dodajemy serek mascarpone,na koniec dodajemy kawę i dokładnie miksujemy . Ciasto przekładamy kremem , dekorujemy np czekoladą w proszku , schładzamy w lodówce.