Sposób przygotowania:
Ciasto "truskawki ze śmietaną"
1. Białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaje cukier i miksuję jeszcze przez minutkę. Do białek z cukrem stopniowo dodaje po 1 żółtku cały czas miskując. Miksuję do uzyskania puszystej masy.
2. Do masy jajecznej dodaję mąkę oraz kakao i delikatnie mieszam za pomocą drewnianej łyżki.
3. Biszkopt powoli wylewam do tortownicy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180' i piekę 30-40 minut 4. W biszkopcie za pomocą ostrego noża wycinam koło , pozostawiając kilkumilimetrowy spód. Za pomocą łyżki wydrążam środek.
5. Truskawki myję , osuszam i pozbywam się szypułek.
6. Żelatynę dodaje do kubka, zalewam 80 ml wrzącej wody i mieszaj do momentu rozpuszczenia żelatyny.
7. Jogurt naturalny mieszam ze śmietaną. Cały czas mieszając wlewam rozpuszczoną zelatynę.
8. Truskawki układam ciasno jedna obok drugiej w cieście. Zalewam powoli tężejącą masą śmietanowo-jogurtową.
9. Całość wkładam do lodówki do stężenia na około 2 godziny.
2. Do masy jajecznej dodaję mąkę oraz kakao i delikatnie mieszam za pomocą drewnianej łyżki.
3. Biszkopt powoli wylewam do tortownicy. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180' i piekę 30-40 minut 4. W biszkopcie za pomocą ostrego noża wycinam koło , pozostawiając kilkumilimetrowy spód. Za pomocą łyżki wydrążam środek.
5. Truskawki myję , osuszam i pozbywam się szypułek.
6. Żelatynę dodaje do kubka, zalewam 80 ml wrzącej wody i mieszaj do momentu rozpuszczenia żelatyny.
7. Jogurt naturalny mieszam ze śmietaną. Cały czas mieszając wlewam rozpuszczoną zelatynę.
8. Truskawki układam ciasno jedna obok drugiej w cieście. Zalewam powoli tężejącą masą śmietanowo-jogurtową.
9. Całość wkładam do lodówki do stężenia na około 2 godziny.