Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Ciasto truskawkowa chmurka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto Truskawkowa chmurka to taka kwintesencja moich ulubionych smaków lata. Mamy tu kruchy spód czyli herbatniki, galaretkę owocową i krem na bazie bitej śmietany. Ciasto truskawkowa chmurka to deser doskonały na przyjęcia ze znajomymi.

Ciasto truskawkowa chmurka

Składniki:

Ciasto truskawkowa chmurka

na ciasto

  • 500 ml śmietany 30%
  • 400 ml wody
  • 300 g truskawek świeżych lub mrożonych
  • 200 g cukru pudru
  • 120 g galaretek truskawkowych
  • 100 g herbatników
  • 100 g płatków czekoladowych
  • 15 g śmietanfixu

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowa chmurka
Truskawki rozmrażamy. Kroimy na ćwiartki. Obie galaretki rozpuszczamy we wrzącej wodzie. Studzimy.

Do wystudzonych galaretek dodajemy kawałki truskawek. Odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Zimną śmietanę ubijam na sztywno. Dodaje cukier puder i śmietanfix. Miksuje do połączenia się składników.

Na dnie kwadratowej formy do pieczenia układam herbatniki. Na herbatniki wylewam tężejącą galaretkę. Chłodzę godzinę. Na stężałą galaretkę układam bitą śmietanę. Posypuję płatkami czekoladowymi.

Chłodzę jeszcze godzinę.