Sposób przygotowania:
Malinowa chmurkabiszkopt
Z podanych składników pieczemy biszkopt( można zrobić z własnego sprawdzonego)
*opis wykonania w moich zbiorach https://gotujmy.pl/biszkopt-z-truskawkami-i-galaretka,przepisy-truskawki-przepis,238725.html)
Biszkopt po wystudzeniu przecinamy na dwa blaty.
masa
Kremówkę ubijamy na sztywno z usztywniaczami, można dodać cukru pudru, ale nie ma takiej potrzeby, na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy.
Odkładamy ze dwie łyżki kremu, resztę dzielimy na połowę.
galaretka
Galaretki rozpuszczamy dokładnie w 800 ml gorącej wody, zalewamy nią mrożone maliny.
Mieszamy i odstawiamy do stężenia.
beza
Miksujemy białka na sztywno, dodając cukier.
Na koniec na wolnych obrotach mieszamy z mąką ziemniaczaną.
Bezę pieczemy 50 minut w 140 stopni C
Odstawiamy do wystudzenia.
wykończenie
Na pierwszy blat, nakładamy połowę masy, na masę dajemy tężejącą galaretkę z malinami, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
wykończenie
Na zastygniętą galaretkę nakładamy drugi blat posmarowany drugą połową kremu.
wykończenie
Smarujemy go resztą kremu.
wykończenie
Na wierzch kładziemy blat bezowy.
SylaUla
zbysiowa
Zgadza się :)