zbysiowa

zbysiowa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 706]

Malinowa chmurka

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Malinowa chmurka na biszkopcie, taka wersja nam bardziej odpowiada. Kolejne ulubione ciasto, doskonałe do popołudniowej kawki :)

Malinowa chmurka

Składniki:

Malinowa chmurka

biszkopt

  • 7 jajek
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżek mąki ( można pół na pół ze skrobią)
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

masa

galaretka

  • 2 galaretki malinowe + 800 ml wody
  • maliny mrożone (400- 500g)

beza

Sposób przygotowania:

Malinowa chmurka

biszkopt

Malinowa chmurka Marzenki
biszkopt studzimy, i przekrawany na dwa blaty

Z podanych składników pieczemy biszkopt( można zrobić z własnego sprawdzonego)

*opis wykonania w moich zbiorach https://gotujmy.pl/biszkopt-z-truskawkami-i-galaretka,przepisy-truskawki-przepis,238725.html)


Biszkopt po wystudzeniu przecinamy na dwa blaty.

masa

Malinowa chmurka Marzenki
masę dzielimy na dwie części, smarujemy blaty

Kremówkę ubijamy na sztywno z usztywniaczami, można dodać cukru pudru, ale nie ma takiej potrzeby, na koniec dodajemy mascarpone i mieszamy.

Odkładamy ze dwie łyżki kremu, resztę dzielimy na połowę.

galaretka

Galaretki rozpuszczamy dokładnie w 800 ml gorącej wody, zalewamy nią mrożone maliny.

Mieszamy i odstawiamy do stężenia.

beza

Miksujemy białka na sztywno, dodając cukier.

Na koniec na wolnych obrotach mieszamy z mąką ziemniaczaną.

Bezę pieczemy 50 minut w 140 stopni C

Odstawiamy do wystudzenia.

wykończenie

Malinowa chmurka Marzenki
tężejąca galaretka nałożona na blat biszkoptowy

Na pierwszy blat, nakładamy połowę masy, na masę dajemy tężejącą galaretkę z malinami, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

wykończenie

Malinowa chmurka Marzenki
drugi blat smarujemy kremem i nakładamy na galaretkę

Na zastygniętą galaretkę nakładamy drugi blat posmarowany drugą połową kremu.

wykończenie

Malinowa chmurka Marzenki

Smarujemy go resztą kremu.

wykończenie

Malinowa chmurka Marzenki

Na wierzch kładziemy blat bezowy.