gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Chmurka z musem śliwkowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Bardzo dobre połączenie składników sprawi, że ciasto jest doskonałe, a jeszcze te śliwki, które są mocno wyczuwalne. Polecam!

Chmurka z musem śliwkowym Więcej zdjęć (13)

Składniki:

Chmurka z musem śliwkowym

BISZKOPT ZWYKŁY

BISZKOPT MAKOWY

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 kopiata łyżka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA TRUSKAWKOWA

  • 1l śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 śmietan fix białe
  • 1 śmietan fix o smaku truskawkowym
  • masa śmietanowa z torebki (utwardzacz)
  • 1 opakowanie żelatyny deserowej

MUS ŚLIWKOWY

  • 3 galaretki wiśniowe
  • 60 dag śliwek
  • 1 i pół szklanki wody

DODATKOWO

  • kilka kostek czekolady

Sposób przygotowania:

Chmurka z musem śliwkowym
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka. Obie mąki połączyć razem z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wlać do formy. Piec około 20 min w 180 st. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko do mąki dodać mak.

MASA TRUSKAWKOWA: Śmietanę kremówkę ubić dodać puder, śmietan fixy i pod koniec ubijania wsypać masę śmietanową z torebki i przygotowaną żelatynę jak podano na opakowaniu.

MUS ŚLIWKOWY: Galaretki wiśniowe rozpuścić w gotowanej wodzie i odstawić do delikatnego stężenia. Śliwki wydrylować z pestek, następnie zmiksować blenderem, a powstały miąższ przecisnąć przez sitko w celu usunięcia skórek. Gdy galaretka stężeje wkładamy mus śliwkowy i mikserem delikatnie miksujemy

Na spód kładziemy biszkopt jasny, na niego kładziemy połowę masy śmietanowej, a na masę mus śliwkowy. Na chwilę wkładamy do lodówki, aby lekko stężało. Później wykładamy drugą część śmietany( odrobinę zostawiamy, aby posmarować cieniutko wierzch placka) i przykrywamy biszkoptem makowym. Wierzch smarujemy cieniutko śmietaną i startą na tarce czekoladą.
Chmurka z musem śliwkowym
Najpierw należy przygotować biszkopty, wg sposobu przygotowania
Chmurka z musem śliwkowym
Biszkopt makowy wędruje jako pierwszy w piekarniku.
Chmurka z musem śliwkowym
Następnie w piekarniku ląduje biszkopt zwykły.
Chmurka z musem śliwkowym
Teraz przyszedł czas na przygotowanie masy.
Chmurka z musem śliwkowym
Śliwki zmiksować blenderem
Chmurka z musem śliwkowym
A następnie przecisnąć przez sito.
Chmurka z musem śliwkowym
Śliwki mieszamy z galaretką.
Chmurka z musem śliwkowym
Całość dokładnie miksujemy.
Chmurka z musem śliwkowym
Teraz przyszedł czas na składanie.
Chmurka z musem śliwkowym
Jeszcze trochę.
Chmurka z musem śliwkowym
Całość prezentuje się wspaniale.
Chmurka z musem śliwkowym
Całość prezentuje się wspaniale.