Sposób przygotowania:
Chmurka z musem śliwkowym
BISZKOPT: Białka ubić na sztywno dodać cukier następnie żółtka. Obie mąki połączyć razem z proszkiem do pieczenia i przesiać do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać i wlać do formy. Piec około 20 min w 180 st. Tak samo postąpić z drugim biszkoptem, tylko do mąki dodać mak.
MASA TRUSKAWKOWA: Śmietanę kremówkę ubić dodać puder, śmietan fixy i pod koniec ubijania wsypać masę śmietanową z torebki i przygotowaną żelatynę jak podano na opakowaniu.
MUS ŚLIWKOWY: Galaretki wiśniowe rozpuścić w gotowanej wodzie i odstawić do delikatnego stężenia. Śliwki wydrylować z pestek, następnie zmiksować blenderem, a powstały miąższ przecisnąć przez sitko w celu usunięcia skórek. Gdy galaretka stężeje wkładamy mus śliwkowy i mikserem delikatnie miksujemy
Na spód kładziemy biszkopt jasny, na niego kładziemy połowę masy śmietanowej, a na masę mus śliwkowy. Na chwilę wkładamy do lodówki, aby lekko stężało. Później wykładamy drugą część śmietany( odrobinę zostawiamy, aby posmarować cieniutko wierzch placka) i przykrywamy biszkoptem makowym. Wierzch smarujemy cieniutko śmietaną i startą na tarce czekoladą.
MASA TRUSKAWKOWA: Śmietanę kremówkę ubić dodać puder, śmietan fixy i pod koniec ubijania wsypać masę śmietanową z torebki i przygotowaną żelatynę jak podano na opakowaniu.
MUS ŚLIWKOWY: Galaretki wiśniowe rozpuścić w gotowanej wodzie i odstawić do delikatnego stężenia. Śliwki wydrylować z pestek, następnie zmiksować blenderem, a powstały miąższ przecisnąć przez sitko w celu usunięcia skórek. Gdy galaretka stężeje wkładamy mus śliwkowy i mikserem delikatnie miksujemy
Na spód kładziemy biszkopt jasny, na niego kładziemy połowę masy śmietanowej, a na masę mus śliwkowy. Na chwilę wkładamy do lodówki, aby lekko stężało. Później wykładamy drugą część śmietany( odrobinę zostawiamy, aby posmarować cieniutko wierzch placka) i przykrywamy biszkoptem makowym. Wierzch smarujemy cieniutko śmietaną i startą na tarce czekoladą.