Sposób przygotowania:
Malinowa chmurkaPrzygotowanie biszkoptu i masy malinowej
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cmx 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Masa malinowa: Maliny lekko rozgniatam widelcem. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą masę malinową wykładam na biszkopt.
Przygotowanie masy śmietanowej
Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia.
Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z śmietan- fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
Dodaję tężejącą żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.
Przygotowanie bezy
Beza: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.
Pianę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (z wyciągniętym dnem lub blaszkę odwróconą do góry dnem).
Pianę posypuję po wierzchu płatkami migdałowymi. Bezę piekę około godziny w temperaturze 130 stopni.
Przestudzoną bezę wykładam na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.