Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Malinowa chmurka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Malinowa chmurka- ciasto dla prawdziwych łasuchów. Jest lekkie i orzeźwiające. Nikt mu się nie oprze. Polecam!!!

Malinowa chmurka

Składniki:

Malinowa chmurka

Biszkopt

  • 2 jajka,
  • 100g cukru,
  • 3 łyżki oleju,
  • 100g mąki,
  • ½ łyżki octu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Masa malinowa

  • 400g malin świeżych lub mrożonych,
  • 2 opakowania galaretki malinowej,
  • 300 ml wody,

Masa śmietanowa

  • ½ litra śmietany 30%,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,
  • 2 opakowania śmietan fixu,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 100 ml wody,

beza

  • 3 białka,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 50g płatków migdałowych.

Sposób przygotowania:

Malinowa chmurka

Przygotowanie biszkoptu i masy malinowej

Malinowa chmurka
Piekę biszkopt. Z malin i galaretki robię masę.

Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę o wymiarach 24cmx 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia.

Piekę około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Masa malinowa: Maliny lekko rozgniatam widelcem. Przekładam do garnka i wlewam wodę. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą masę malinową wykładam na biszkopt.

Przygotowanie masy śmietanowej

Malinowa chmurka
Śmietanę ubijam z cukrami, fixem i żelatyną.

Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia.

Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z śmietan- fixem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

Dodaję tężejącą żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.

Przygotowanie bezy

Malinowa chmurka
Robię pianę, Wykładam na blaszkę i posypuję płatkami migdałowymi. Piekę.

Beza: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder oraz mąkę ziemniaczaną.

Pianę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (z wyciągniętym dnem lub blaszkę odwróconą do góry dnem).

Pianę posypuję po wierzchu płatkami migdałowymi. Bezę piekę około godziny w temperaturze 130 stopni.

Przestudzoną bezę wykładam na wierzch ciasta. Gotowe ciasto wstawiam na godzinę do lodówki.