Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Torciki bezowe z kremem rabarbarowo - truskawkowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Chrupiąca i słodziutka beza + orzeźwiający, delikatny jak chmurka krem z rabarbaru i truskawek oraz bitej śmietany = przepyszny sezonowy deser. Polecam!

Torciki bezowe z kremem rabarbarowo - truskawkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torciki bezowe z kremem rabarbarowo - truskawkowym

Na 4 torciki:

  • 4 białka z jaj L
  • 200 g drobnego cukru do wypieków do bezy + 4-5 łyżek cukru do kremu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 spore łodyżki rabarbaru
  • 3/4 szklanki wody
  • 400 g truskawek + truskawki do dekoracji
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 500 ml śmietany 30%
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Torciki bezowe z kremem rabarbarowo - truskawkowym

Przygotowanie blatów bezowych

Torciki bezowe z kremem rabarbarowo - truskawkowym
Beza do przygotowania blatów powinna być lśniąca i błyszcząca

Białka z jaj wlewamy do miseczki i ubijamy na sztywno. Gdy białka będą dobrze ubite, niewielkimi porcjami dodajemy cukier - kolejną porcję dodajemy wtedy, gdy poprzednia porcja cukru dobrze rozpuści się w białku. Dążymy do uzyskania lśniącej, błyszczącej i plastycznej bezy. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
Bezę przekładamy do rękawa cukierniczego.

Na blasze układamy papier do pieczenia, rysujemy na nim 8 równych okręgów. Bezę wyciskamy na papier tak, aby wypełniła ona narysowane okręgi.

Bezy wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C. Od razu po wstawieniu temperaturę zmniejszamy do 140 st. C. Pieczemy 45 minut. Studzimy w wyłączonym piekarniku.

Rada: Aby beza była udana, najlepiej zrobić ją w metalowej miseczce. Naczynie musi być idealnie suche.

Przygotowanie owoców do kremu

Torciki bezowe z kremem rabarbarowo - truskawkowym
Rabarbar kroimy na niewielkie kawałki i gotujemy do miękkości

Rabarbar myjemy i osuszamy, kroimy na niewielkie kawałki, przekładamy do garnka i zalewamy 3/4 szklanki wody. Gotujemy, aż rabarbar będzie miękki, a większość wody odparuje.
Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki.

Przygotowanie kremu rabarbarowo - truskawkowego

Torciki bezowe z kremem rabarbarowo - truskawkowym
Rabarbar i truskawki miksujemy na jednolity mus

Rabarbar oraz truskawki przekładamy do blendera kielichowego, dodajemy cukier, blendujemy na jednolity mus.
Mus lekko podgrzewamy, dodajemy proszek galaretki, a następnie studzimy.

Przygotowanie kremu rabarbarowo - truskawkowego - c.d.

Torciki bezowe z kremem rabarbarowo - truskawkowym

Śmietanę ubijamy na sztywno.
Gdy mus owocowy zagęści się i ostygnie, miksujemy go ze śmietanką. Próbujemy, ewentualnie dodajemy trochę cukru do smaku. Przygotowany krem dobrze schładzamy w lodówce.

Przekładanie i dekorowanie torcików

Torciki bezowe z kremem rabarbarowo - truskawkowym
Blaty bezowe przekładamy kremem

Blaty bezowe przekładamy kremem: beza - krem - beza - krem. Polecam, aby wierzchnią warstwę wycisnąć ładnie za pomocą rękawa cukierniczego.

Torciki dekorujemy truskawkami i listkami mięty.