goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Ciasto truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ciasto wyszło przepyszne, doskonałe na upały.

Ciasto truskawkowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto truskawkowe

 

  • biszkopt:
  • mąka 1 szklanka
  • cukier 1 szklanka
  • jaja 6 sztuk
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier wanilinowy 2 łyżeczki

 

  • krem:
  • mleko 3 szklanki
  • budyń waniliowy 2 opakowania
  • masło 1 kostka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • cukier 3 łyżki

 

  • wierzch:
  • truskawki 1 l
  • galaretka truskawkowa 2 sztuki

 

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe
Biszkopt: Białka upijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier, cukier waniliowy, stopniowo po 1 żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z pianą. Biszkopt pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Krem: W 1/2 szklance mleka mieszamy proszek budyniowy i wlewamy go do gotującego się mleka. Gotujemy budyń, następnie go studzimy. Masło ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń wraz z cukrem i cukrem waniliowy., Wierzch-polewa ciasta: oczyszczone truskawki miksujemy tak by wyszło 1 l koktajlu. Zagotowujemy go i wsypujemy do nich galaretki. Mieszamy. Studzimy. Na biszkopt przekładamy krem, na krem tężejącą galaretkę. Ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego!
Ciasto truskawkowe
Biszkopt pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Ciasto truskawkowe
Zimny krem budyniowy przekładamy na biszkopt
Ciasto truskawkowe
Oczyszczone truskawki miksujemy by powstał 1 l koktajlu