katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto z kakao i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciemne dość popularne ciasto z cynamonowa nutką. Przełożone bitą śmietaną z dodatkiem owoców brzoskwini.

Ciasto z kakao i brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto z kakao i brzoskwiniami

 

  • Ciasto

 

  • mąka 3 szkl
  • cukier 1 szkl
  • mleko ok 1,5 szkl
  • jajko 3 szt
  • kakao 3 łyżki
  • cynamon 1 łyżeczka kopiasta
  • soda 2 łyżeczki
  • dżem dowolny 6-8 łyżek

 

  • Masa śmietanowa

 

 

  • Dodatkowo

 

  • brzoskwinie w syropie 1 puszka
  • dżem np wiśniowy albo powidła

Sposób przygotowania:

Ciasto z kakao i brzoskwiniami
Masło albo margarynę ogrzewamy aż się roztopi. Przestudzamy. Łączymy mękę z kakao, cynamonem i sodą. Dodajemy mleko (może być potrzebne więcej), roztrzepane jajka, dżem i margarynę. Wszystko łączymy miksując albo mieszamy łyżką. Przekładamy ciasto do wyłożonej papierem dużej blaszki i pieczemy ok 50 min w 180 stopniach.

Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na połowy. Część spodnią smarujemy dżemem albo powidłami.

Brzoskwinie wyjmujemy z syropu i drobno kroimy.

Żelatynę rozprowadzamy w niewielkiej ilości gorącej wody i przestudzamy.

Śmietanę łączymy z mlekiem podanym w przepisie i ubijamy. Dodajemy cukier waniliowy waniliowy i żelatynę cały czas ubijając. Dodajemy przygotowane brzoskwinie i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na powidła i przykrywamy druga częścią ciasta. Troszkę dociskamy i schładzamy.

Dowolnie dekorujemy.