Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Ciasto truskawkowa chwila

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 300
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto Truskawkowa Chwila to pyszne połączenie biszkoptu, masy śmietanowej oraz truskawek i galaretki.

Ciasto truskawkowa chwila

Składniki:

Ciasto truskawkowa chwila

Biszkopt

  • 3 jajka,
  • ½ szklanki cukru,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2/3 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżki octu,

Masa śmietanowa

  • 400 ml śmietany 30%,
  • 1 opakowanie fixu do śmietany,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 100 ml wody,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżki cukru pudru,

Dodatkowo

  • 500 g truskawek,
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej.

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowa chwila
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie do masy dodaję kolejno olej, mąkę, proszek do pieczenia oraz ocet. Ciasto przelewam na blaszkę o wym. 24cm x24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temp. 170 stopni.

2. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz śmietan fixem. Dodaję zimną żelatynę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopt. Wyrównuję.

3. Truskawki obieram z szypułek. Owoce kroję w grubsze plasterki i układam na cieście.

4. Galaretki rozpuszczam w litrze wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wylewam na ciasto. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.