aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 480]

Ciasto truskawkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
  • KALORIE: 260
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Ciasto truskawkowe- wspaniałe proste ciasto, które może każdy przygotować polecam je na te upalne dni.

Ciasto truskawkowe

Składniki:

Ciasto truskawkowe

 

  • Biszkopt:
  • 8 jaj
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Krem:
  • 0,5 litra mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 5 łyżek cukru
  • Alkohol do smaku

 

  • Dodatkowo:
  • 330 ml śmietanki
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 galaretka wiśniowa
  • 20 dag truskawek
  • dżem truskawkowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wyłożyć na formę 25/36 upiec do 20 minut w 180 stopniach. Chłodny przekroić na pół.

Krem: W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wtedy wlewamy do niego budyń, gotujemy do zgęstnienia. Studzimy go i łączymy z utartą margaryną i alkoholem, który dodajemy do smaku.

Śmietanę ubijamy i mieszamy z tężejącą galaretką wiśniową rozpuszczoną w 0,5 szklanki wrzątku.

Przełożenie ciasta: Biszkopt- krem- biszkopt- dżem truskawkowy- truskawki- całość zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w litrze wody- dekorujemy bitą śmietaną. 


Tagi:

owoce ciasto