Sposób przygotowania:
Ciasto truskawkowe
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Następnie wlać żółtka i wsypać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wyłożyć na formę 25/36 upiec do 20 minut w 180 stopniach. Chłodny przekroić na pół.
Krem: W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wtedy wlewamy do niego budyń, gotujemy do zgęstnienia. Studzimy go i łączymy z utartą margaryną i alkoholem, który dodajemy do smaku.
Śmietanę ubijamy i mieszamy z tężejącą galaretką wiśniową rozpuszczoną w 0,5 szklanki wrzątku.
Przełożenie ciasta: Biszkopt- krem- biszkopt- dżem truskawkowy- truskawki- całość zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w litrze wody- dekorujemy bitą śmietaną.
Krem: W niewielkiej ilości mleka rozrabiamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem i wtedy wlewamy do niego budyń, gotujemy do zgęstnienia. Studzimy go i łączymy z utartą margaryną i alkoholem, który dodajemy do smaku.
Śmietanę ubijamy i mieszamy z tężejącą galaretką wiśniową rozpuszczoną w 0,5 szklanki wrzątku.
Przełożenie ciasta: Biszkopt- krem- biszkopt- dżem truskawkowy- truskawki- całość zalewamy tężejącymi galaretkami truskawkowymi rozpuszczonymi w litrze wody- dekorujemy bitą śmietaną.