Sposób przygotowania:
Ciasto truskawkowe na herbatnikach
Blaszkę 35x25 wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wyłożyć herbatnikami i odstawić.
Przygotować masę budyniową. Ugotować gęsty budyń z 1 l mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru.
Do ugotowanego już gorącego budyniu wsypać 2 galaretki truskawkowe.
Dokładnie wymieszać aby galaretka się dobrze rozpuściła.
Masę przestudzić, kilka razy przemieszać aby odparowała i wyłożyć na herbatniki. Ładnie wyrównać.
Poczekać aż będzie letnia i wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Odstawić do wystudzenia.
Przygotować masę truskawkową. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na gładki mus za pomocą blendera lub rozdrabniacza.
Do zmiksowanych truskawek dodać przygotowane wcześniej galaretki. Dokładnie wymieszać.
Jak masa zacznie gęstnieć wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki aby masa lekko stężała i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wstawić do lodówki.
Przygotować piankę. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml wody. Odstawić do wystudzenia.
Gdy galaretka wystygnie i już będzie gęstnieć ubić śmietankę na sztywno.
Cały czas ubijać i wlewać powoli galaretkę. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły.
Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Ładnie wyrównać.
Odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała. Przed podaniem można udekorować truskawkami lub posypać startą czekoladą.
Przygotować masę budyniową. Ugotować gęsty budyń z 1 l mleka z dodatkiem 4 łyżek cukru.
Do ugotowanego już gorącego budyniu wsypać 2 galaretki truskawkowe.
Dokładnie wymieszać aby galaretka się dobrze rozpuściła.
Masę przestudzić, kilka razy przemieszać aby odparowała i wyłożyć na herbatniki. Ładnie wyrównać.
Poczekać aż będzie letnia i wyłożyć kolejną warstwę herbatników. Odstawić do wystudzenia.
Przygotować masę truskawkową. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia. Truskawki zmiksować na gładki mus za pomocą blendera lub rozdrabniacza.
Do zmiksowanych truskawek dodać przygotowane wcześniej galaretki. Dokładnie wymieszać.
Jak masa zacznie gęstnieć wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki aby masa lekko stężała i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Wstawić do lodówki.
Przygotować piankę. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 200 ml wody. Odstawić do wystudzenia.
Gdy galaretka wystygnie i już będzie gęstnieć ubić śmietankę na sztywno.
Cały czas ubijać i wlewać powoli galaretkę. Dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły.
Masę wyłożyć na wierzch ciasta. Ładnie wyrównać.
Odstawić do lodówki na kilka godzin aby całość dobrze stężała. Przed podaniem można udekorować truskawkami lub posypać startą czekoladą.
SylaUla