OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Ciasto truskawkowe z bezą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 8

bardzo słodkie, smaczne ciasto z truskawkowym musem i bezą na puszystym biszkopcie . idealne do kawy

Ciasto truskawkowe z bezą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Ciasto truskawkowe z bezą

 

 

  • Frużelina truskawkowa:
  • min. 600g truskawek
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody
  • 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku

 

  • Beza:
  • 6 białek
  • szklanka cukru
  • 1łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe z bezą
Biszkopt:

Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Piec 15min-20min w 180*C .

Frużelina truskawkowa:

Truskawki umyć , oczyścić z szypułek i zblendować z cukrem. Zagotować, wlać mąkę ziemniaczaną. Zdjąć z ognia. Wlać żelatynę, dokładnie wymieszać, wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Beza:

Białka ubić na sztywno. Stopniowo wmiksować cukier, a następnie proszek i mąkę. Piec (suszyć)- u mnie suszenie trwało 3h w temp między 90- 150 *C . Po ok. 40min. suszenie przy uchylonym piekarniku. Cały proces należy obserwować i dopasowywać temperaturę -gdyż każdy piekarnik jest inny.

Na biszkopt wyłożyć frużelinę i przykryć bezą.
Ciasto truskawkowe z bezą
biszkopt jest puszysty , delikatny i pyszny
Ciasto truskawkowe z bezą
frużelina truskawkowa , ze swiezych truskawek
Ciasto truskawkowe z bezą
biszkopt smarujemy truskawkami i przykrywamy bezą