Sposób przygotowania:
Ciasto truskawkowe z bezą
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Piec 15min-20min w 180*C .
Frużelina truskawkowa:
Truskawki umyć , oczyścić z szypułek i zblendować z cukrem. Zagotować, wlać mąkę ziemniaczaną. Zdjąć z ognia. Wlać żelatynę, dokładnie wymieszać, wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Beza:
Białka ubić na sztywno. Stopniowo wmiksować cukier, a następnie proszek i mąkę. Piec (suszyć)- u mnie suszenie trwało 3h w temp między 90- 150 *C . Po ok. 40min. suszenie przy uchylonym piekarniku. Cały proces należy obserwować i dopasowywać temperaturę -gdyż każdy piekarnik jest inny.
Na biszkopt wyłożyć frużelinę i przykryć bezą.
Białka ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo wsypywać obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia. Piec 15min-20min w 180*C .
Frużelina truskawkowa:
Truskawki umyć , oczyścić z szypułek i zblendować z cukrem. Zagotować, wlać mąkę ziemniaczaną. Zdjąć z ognia. Wlać żelatynę, dokładnie wymieszać, wystudzić i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Beza:
Białka ubić na sztywno. Stopniowo wmiksować cukier, a następnie proszek i mąkę. Piec (suszyć)- u mnie suszenie trwało 3h w temp między 90- 150 *C . Po ok. 40min. suszenie przy uchylonym piekarniku. Cały proces należy obserwować i dopasowywać temperaturę -gdyż każdy piekarnik jest inny.
Na biszkopt wyłożyć frużelinę i przykryć bezą.