smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Ciasto truskawkowe z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto biszkoptowe z truskawkami i galaretką. Nie tylko ładnie wygląda, ale i bardzo smaczne. Polecam.

Ciasto truskawkowe z galaretką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto truskawkowe z galaretką

 

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe z galaretką
1 Białka oddzielić od żółtek.

2 Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodawać cukier, a następnie żółtka. 

3 Przesiać mąkę i delikatnie łyżką wymieszać z masą jajeczną.

4 Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto i piec w 180 stopniach C około 15 minut.

5 Wyciągnąć z piekarnika i jeszcze gorące ciasto obrócić do góry i usunąć papier.

6 Formę ćwibakówkę lub keksówkę wyłożyć ciastem (dół i boki oraz zostawiamy na górę do przykrycia ), ułożyć truskawki.

7 Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją z mniejszą ilością wody Ja na jedną galaretkę dałam 1,5 szklanki wody.

8 Kiedy galaretki będą już tężały zalać ciasto równo z brzegiem foremki i przykryć szczelnie ciastem. Schłodzić i posypać cukrem pudrem.
Ciasto truskawkowe z galaretką
Przygotowanie ciasta
Ciasto truskawkowe z galaretką
Przygotowanie ciasta biszkoptowego