Sposób przygotowania:
Ciasto truskawkowe z galaretką
1 Białka oddzielić od żółtek.
2 Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodawać cukier, a następnie żółtka.
3 Przesiać mąkę i delikatnie łyżką wymieszać z masą jajeczną.
4 Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto i piec w 180 stopniach C około 15 minut.
5 Wyciągnąć z piekarnika i jeszcze gorące ciasto obrócić do góry i usunąć papier.
6 Formę ćwibakówkę lub keksówkę wyłożyć ciastem (dół i boki oraz zostawiamy na górę do przykrycia ), ułożyć truskawki.
7 Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją z mniejszą ilością wody Ja na jedną galaretkę dałam 1,5 szklanki wody.
8 Kiedy galaretki będą już tężały zalać ciasto równo z brzegiem foremki i przykryć szczelnie ciastem. Schłodzić i posypać cukrem pudrem.
2 Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, a pod koniec ubijania dodawać cukier, a następnie żółtka.
3 Przesiać mąkę i delikatnie łyżką wymieszać z masą jajeczną.
4 Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylać ciasto i piec w 180 stopniach C około 15 minut.
5 Wyciągnąć z piekarnika i jeszcze gorące ciasto obrócić do góry i usunąć papier.
6 Formę ćwibakówkę lub keksówkę wyłożyć ciastem (dół i boki oraz zostawiamy na górę do przykrycia ), ułożyć truskawki.
7 Galaretki przygotowujemy zgodnie z instrukcją z mniejszą ilością wody Ja na jedną galaretkę dałam 1,5 szklanki wody.
8 Kiedy galaretki będą już tężały zalać ciasto równo z brzegiem foremki i przykryć szczelnie ciastem. Schłodzić i posypać cukrem pudrem.