Sposób przygotowania:
Ciasto truskawkowe z masą krówkową
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą masę. Następnie wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę (tortownicę o średnicy 24 cm). Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Wokół biszkoptu w tortownicy układamy herbatniki. MASA KRÓWKOWA: Krówkę przekładamy do miski, dodajemy margarynę i miksujemy na jednolitą masę. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie. MASA SEROWA: Mleko wlewamy do miski, wsypujemy proszek sernikowy i miksujemy na gęstą masę. Po czym masę serową rozsmarowujemy na masie krówkowej. Truskawki obieramy z szypułek, i przekrawamy na pół, po czym układamy na cieście. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i tężejącą zalewamy truskawki na cieście. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
gosiapiotrek23