gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Ciasto truskawkowe z masą krówkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto truskawkowe z masą krówkową polecam do popołudniowej kawki. Jest łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

Ciasto truskawkowe z masą krówkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto truskawkowe z masą krówkową

 

  • BISZKOPT:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 14 herbatników
  • MASA KRÓWKOWA:
  • 1 puszka masy krówkowej (460 gram)
  • 100 gram margaryny
  • MASA SEROWA:
  • 1 opakowanie sernika na zimno
  • 600 ml mleka
  • 1 galaretka truskawkowa
  • ok. 200 gram truskawek

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowe z masą krówkową
BISZKOPT: Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy na puszystą masę. Następnie wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę (tortownicę o średnicy 24 cm). Pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Wokół biszkoptu w tortownicy układamy herbatniki. MASA KRÓWKOWA: Krówkę przekładamy do miski, dodajemy margarynę i miksujemy na jednolitą masę. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie. MASA SEROWA: Mleko wlewamy do miski, wsypujemy proszek sernikowy i miksujemy na gęstą masę. Po czym masę serową rozsmarowujemy na masie krówkowej. Truskawki obieramy z szypułek, i przekrawamy na pół, po czym układamy na cieście. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i tężejącą zalewamy truskawki na cieście. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto truskawkowe z masą krówkową
Wokół biszkoptu w tortownicy układamy herbatniki.
Ciasto truskawkowe z masą krówkową
Krówkę przekładamy do miski, dodajemy margarynę i miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto truskawkowe z masą krówkową
Masę serową rozsmarowujemy na masie krówkowej.
Ciasto truskawkowe z masą krówkową
Truskawki obieramy z szypułek, i przekrawamy na pół, po czym układamy na cieście. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i tężejącą zalewamy truskawki na cieście.