Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Ciasto truskawkowo-czekoladowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Smaczny i kolorowy deser do kawki

Ciasto truskawkowo-czekoladowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto truskawkowo-czekoladowe

 

  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. cukru drobnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mączki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • krem czekoladowy
  • 1 kostka masła (200gram)
  • 1 puszka masy krówkowej kakaowej (400 gram)
  • 1 szklanka dowolnych orzechów
  • masa truskawkowa
  • 1 serek homogenizowany naturalny 400 gram
  • 2 szklanki truskawek świeżych
  • 1 i 1/2 łyżki żelatyny
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • masa biała
  • 1 serek homogenizowany naturalny 400 gram
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka żelatyny
  • dodatkowo
  • 1 galaretka truskawkowa
  • herbatniki
  • kilkanaście świeżych truskawek (opłukać i usunąć szypułki)

Sposób przygotowania:

Ciasto truskawkowo-czekoladowe
Aby przygotować ciasto truskawkowo-czekoladowe należy galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Z podanych składników przygotować ciasto na biszkopt i upiec w tortownicy o śr. 26 cm. Masło spienić mikserem, dodać masę krówkową i przez chwilę miksować. Orzechy rozdrobnić blenderem lub wysypać na ścierkę i utłuc wałkiem.Wymieszać z masą i wyłożyć na biszkopt.Na krem wyłożyć warstwę herbatników. Przygotowanie masy truskawkowej: truskawki opłukać i usunąć szypułki. Serek spienić mikserem dodać cukry, zmiksowane truskawki i żelatynę przestudzoną rozpuszczoną w odrobinie gorącej wodzie . Dokładnie wymieszać i wstawić do chłodziarki ,aby lekko stężało.Wyłożyć masę na herbatniki i położyć warstwę truskawek. Przygotowanie masy białej: Serek spienić mikserem z cukrami i wymieszać z przestudzoną żelatyną rozpuszczoną w odrobinie gorącej wody .Masę wylać na truskawki i wstawić do lodówki aby stężało .Wierzch udekorować tężejącą galaretką.
Ciasto truskawkowo-czekoladowe
Etap 1

Tagi:

jajko jajka