ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Ciasto kakaowe ucierane ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwe, szybkie, tanie, zawsze się udające ciasto ucierane idealna baza do wielu owoców świeżych i mrożonych, ale po odmrożeniu.

Ciasto kakaowe ucierane ze śliwkami Więcej zdjęć (10)

Składniki:

Ciasto kakaowe ucierane ze śliwkami

 

  • jajka 7 sztuk "M",
  • cukier 1 szklanka,
  • palma 200 gram miękka,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • kakao 4 łyżki,
  • dżem porzeczkowy 6 łyżek,
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki,
  • śliwki 60 dag,
  • puder cukier do posypania - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Ciasto kakaowe ucierane ze śliwkami
Składniki o temperaturze pokojowe= do pojemnika dać miękką palmę, wsypać cukier, wbić jajka i mikserem utrzeć do spienienia na najwyższych obrotach z 3 minuty, masa ma być grudkowata.

Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, dodać dem z czarnej porzeczki i mikserem połączyć składniki na gładkie, dość gęste ciasto.

Tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić wierzch i poukładać gęsto połówki śliwek skórką do dołu.

Piec w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół około 50-55 minut, do suchego patyczka, ciasto w formie wystudzić i przed podaniem posypać pudrem cukrem.
Ciasto ucierane kakaowe ze śliwkami
Składniki dodajemy o temperaturze pokojowj.
Ciasto ucierane kakaowe ze śliwkami
Dżem nadaje wilgotności i ciasto jest nie zbite.
Ciasto ucierane kakaowe ze śliwkami
Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję.
Ciasto ucierane kakaowe ze śliwkami
Ciasto w formie dobrze wystudzić, najlepiej nupiec wieczorem i do rana zostawić.
Ciasto ucierane kakaowe ze śliwkami
Ciasto ucierane kakaowe ze śliwkami
Ciasto ucierane kakaowe ze śliwkami
Ciasto ucierane kakaowe ze śliwkami
Ciasto ucierane kakaowe ze śliwkami