Sposób przygotowania:
Zapiekanka ziemniaczana ze grzybami leśnymi
Grzyby oczyścić, wypłukać i osączyć na sicie. Drobno pokroić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, Podsmażyć na tłuszczu, dodać grzyby, przyprawić solą i pieprzem. Szczypiorek cienki, lubczyk i natkę pietruszki drobno pokroić. Dodać do podsmażonych grzybów.
Ziemniaki umyć i ugotować al dente. Ostudzić, obrać i pokroić w grube plastry. W naczyniu żaroodpornym rożłożyć warstwę ziemniaków, posolić i popieprzyć. Na ziemniaki wyłozyć grzyby, a na nie drugą warstę ziemniaków.
Jajka wymieszać ze śmietaną, trochę posolić. Wylać na ziemniaki. Wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 30-40 minut.
Ziemniaki umyć i ugotować al dente. Ostudzić, obrać i pokroić w grube plastry. W naczyniu żaroodpornym rożłożyć warstwę ziemniaków, posolić i popieprzyć. Na ziemniaki wyłozyć grzyby, a na nie drugą warstę ziemniaków.
Jajka wymieszać ze śmietaną, trochę posolić. Wylać na ziemniaki. Wierzch posypać startym żółtym serem. Zapiec w piekarniku w 180 stopniach przez około 30-40 minut.