Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Ciasto ucierane ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto ucierane ze śliwkami- doskonały dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto do przygotowania w kilka chwil.

Ciasto ucierane ze śliwkami

Składniki:

Ciasto ucierane ze śliwkami

 

  • 150 g masła lub margaryny,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 250g mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 400 g śliwek,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego do posypania.

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane ze śliwkami

Ucieranie ciasta

Ciasto ucierane ze śliwkami
Masło ucieram z cukrem, żółtkami, mąką i proszkiem. Dodaję pianę z białek i mieszam.

Masło (margarynę), cukier oraz cukier waniliowy dokładnie razem ucieram. Stopniowo dodaję żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieram. Białka ubijam na sztywną pianę. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam całość łyżką.

Wyłożenie ciasta na blaszkę

Ciasto ucierane ze śliwkami
Przygotowane ciasto wykładam na blaszkę, wyrównuję.

Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 22cm, wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.

Ułożenie owoców na cieście

Ciasto ucierane ze śliwkami
Na cieście układam owoce. Posypuję cukrem waniliowym.

Śliwki przekrawam na pół, wyjmuję pestki. Połówki owoców układam na cieście. Owoce posypuję cukrem waniliowym. Ciasto piekę około godziny w temperaturze 180 stopni.