Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1434]

Karkówka ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna i soczysta karkówka, która jest prosta w przygotowaniu. Doskonale nadaje się na obiad i na kanapkę.

Karkówka ze śliwkami

Składniki:

Karkówka ze śliwkami

 

  • 1 kg karkówki

Marynata:

  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Karkówka ze śliwkami

Marynata:

Karkówka ze śliwkami
Można też użyć swoich ulubionych przypraw.

Składniki marynaty wymieszać w miseczce.

Marynowanie:

Karkówka ze śliwkami
Karkówka marynowana całą noc będzie bardziej aromatyczna.

Umytą oraz osuszona karkówkę należy porządnie natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem, czyli w mięsie zrobić małe nacięcia i powsadzać w nie kawałki czosnku.
Karkówkę w misce zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.

Śliwki:

Karkówka ze śliwkami
Śliwki należy wkładać w mięso wzdłuż karkówki.

Mięso naszpikować śliwkami w taki sam sposób jak czosnkiem, ale tym razem należy zrobić większe nacięcia i owoce wkładać wzdłuż.

Pieczenie:

Karkówka ze śliwkami
Karkówka pieczona w rękawie jest bardziej soczysta.

Karkówkę włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie związać. Całość włożyć do piekarnika i piec około 60-70 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia rękaw należy rozciąć, żeby mięso zarumieniło się.