Sposób przygotowania:
Karkówka ze śliwkamiMarynata:
Składniki marynaty wymieszać w miseczce.
Marynowanie:
Umytą oraz osuszona karkówkę należy porządnie natrzeć marynatą i naszpikować czosnkiem, czyli w mięsie zrobić małe nacięcia i powsadzać w nie kawałki czosnku.
Karkówkę w misce zakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny, ale najlepiej na całą noc.
Śliwki:
Mięso naszpikować śliwkami w taki sam sposób jak czosnkiem, ale tym razem należy zrobić większe nacięcia i owoce wkładać wzdłuż.
Pieczenie:
Karkówkę włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie związać. Całość włożyć do piekarnika i piec około 60-70 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia rękaw należy rozciąć, żeby mięso zarumieniło się.