Ciasto ucierane na maślance z owocami i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Podane składniki wystarczają na przygotowanie ciasta w blasze o wymiarach 25x30 cm. Ciasto pozostaje długo świeże i można je z powodzeniem mrozić.

Ciasto ucierane na maślance z owocami i kruszonką

Składniki:

Ciasto ucierane na maślance z owocami i kruszonką

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki jagód (wedle uznania mogą być inne owoce)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane na maślance z owocami i kruszonką
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier wymieszać razem w misce. W osobnym naczyniu wymieszać rózgą maślankę z olejem i jajkami. Tak przygotowaną masę przelać do miski z mąką i dokładnie wymieszać rózgą do połączenia składników. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać na blachę i równomiernie rozprowadzić. Na nim ułożyć umyte jagody (lub inne owoce). Składniki kruszonki połączyć ze sobą i posypać wierzch ciasta. Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Po tym czasie sprawdzić patyczkiem i w razie potrzeby jeszcze chwilę podpiec.