Monia_0013

Monia_0013

Kucharz
[Przepisów: 5]

Ciasto ucierane z wkładką owocową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne ciasto, które jest słodką nutą przedwiośnia.

Ciasto ucierane z wkładką owocową

Składniki:

Ciasto ucierane z wkładką owocową

 

  • CIASTO
  • Składniki:
  • Kostka margaryny,
  • 20 dag cukru kryształu
  • 7 jajek,
  • cukier wanilinowy,
  • 25 dag mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30 dag cukru pudru,
  • łyżeczka octu
  • paczka migdałów do posypania.

 

  • MASA I
  • Składniki:
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 4 szklanki wody,
  • 4 krążki drobno pokrojonego ananasa

 

 

  • MASA II
  • Składniki:
  • 600 ml śmietany kremówki,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w odrobinie wrzącej wody

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z wkładką owocową
Wykonanie ciasta: Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać żółtka i cukier wanilinowy. Cały czas ucierając dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę podzielić na pół, rozsamorować na dwóch blaszkach wyłożonym papierem do pieczenia. Z białek ubić pianę z cukrem pudrem i octem. Wylać po równo na każdy placek. Oba obsypać migdałami. Piec około 25 min w 200 st. Wszystkie składniki można podzielić na połowę i ubijać każde ciasto oddzielnie!!! Wykonanie masy I: Galaretki rozpuszczamy w gotującej się wodzie. Odstawiamy do ostudzenia. Gdy zacznie tężeć dodajemy pokrojone ananasy. Wykonanie masy II: Najlepiej wszystko podzielić na połowę. Kremówkę ubić, dodać cukier puder i wanilinowy. Na koniec dodać żelatynę i dobrze a lekko wymieszać. PRZEŁOŻENIE: Ciasto ucierane, płatkami do góry – połowa masy II – tężejąca galaretka z owocami (gdy całkiem stwardnieje) – druga połowa masy II – przykryć ciastem ucieranym, płatkami go góry. Odstawić w chłodne miejsce.