Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1089]

Ciasto ucierane z jabłkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, wilgotne, a przy tym bardzo proste i szybkie do zrobienia - oto zalety ciasta ucieranego z owocami. Owoce wybieramy według własnych preferencji - ja zdecydowałam się na jabłka.

Ciasto ucierane z jabłkami

Składniki:

Ciasto ucierane z jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z jabłkami

ETAP 1:

Ciasto ucierane z jabłkami
Powyższe składniki ucieramy mikserem na jednolitą masę

Miekkie masło ucieramy z cukrem. Wbijamy po jednym jajku, miksujemy.
Mąkę przesiewamy przez sito wraz z proszkiem do pieczenia, a następnie porcjami dodajemy do ciasta, miksując.

ETAP 2:

Ciasto ucierane z jabłkami
Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne, resztę jabłek kroimy w kostkę

Jabłka obieramy, wykrajamy gniazda nasienne. Owoce kroimy w kostkę.
Jabłka dodajemy do ciasta, mieszamy.

Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Pieczemy do suchego patyczka (ok. 50-55 minut).

ETAP 3:

Ciasto ucierane z jabłkami
Przygotowujemy lukier z cukru pudru i soku z cytryny

Gdy ciasto ostygnie, przygotowujemy lukier. Łączymy ze sobą cukier puder i sok z cytryny, energicznie mieszamy. Przygotowanym lukrem smarujemy wierzch ciasta.