Sposób przygotowania:
Sernik ze śliwkami
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło pokrojone w kostkę oraz śmietanę i żółtka jajek. Wszystkie składniki ciasta zagnieść w misce ( ma pozostać w formie kruszonki)
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem na krem, następnie cały czas ucierając dołożyć ser na zmianę z jajkami na koniec dosypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozłożyć 3/4 całego ciasto, lekko dociskając do dna formy, resztę ciasta wstawić do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200 st i zapiekać ciasto 10 minut, następnie na podpieczony spód wylać masę serową na wierzchu ułożyć połówki śliwek i posypać resztą ciasta.
Formę ponownie wstawić do piekarnika tym razem nagrzanego do 180 st i piec ciasto około 50 minut.
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem na krem, następnie cały czas ucierając dołożyć ser na zmianę z jajkami na koniec dosypać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać.
Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie rozłożyć 3/4 całego ciasto, lekko dociskając do dna formy, resztę ciasta wstawić do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 200 st i zapiekać ciasto 10 minut, następnie na podpieczony spód wylać masę serową na wierzchu ułożyć połówki śliwek i posypać resztą ciasta.
Formę ponownie wstawić do piekarnika tym razem nagrzanego do 180 st i piec ciasto około 50 minut.
SylaUla
gordejuela
gordejuela
Sa dwie metody,,jeśli juz
1.Pieczemy spod z masa serowa az zacznie się lekko zlocic.Wtedy przykrywamy folia i pieczemy jeszcze trochę ,az patyczek będzie jzu prawie suchy.
Wtedy dopiero nakładamy sliwki i reszte ciasta i wtedy wystarczy dopeic przez ok. 10-15 minut az to ciasto na wierzchu się zezloci.
2.Pieczemy jak w przepisie,od razu wszystko ,ale obserwujemy i gdy tylko ciasto na wierzchu się zacznie "opalac",przykrywamy natychmiast folia .zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy dalej,co jakiś czas zagladajac,i sprawdzając patyczkiem,czy już gotowe.Od przykrycia folia czekamy 10-15 minut i wtedy sprawdzamy patyczkiem a zaleznei od wyniku będziemy wiedzieć,ile jeszcze piec.