bietka

bietka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 188]

Ciasto ucierane z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Jesienią uwielbiam piec różne ciasta z jabłkami, wtedy smakują mi najlepiej. I myślę że to nie tylko ja tak mam ale większość osób.

Ciasto ucierane z jabłkami

Składniki:

Ciasto ucierane z jabłkami

Ciasto

  • 25 dkg margaryny
  • 25 dkg cukru pudru
  • 6 jajek
  • 50 dkg maki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml śmietany 18 %

 

  • 80 dkg jabłek
  • cynamon lub przyprawa do piernika
  • cukier do posypania jabłek
  • cukier puder do posypania ciasta

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z jabłkami

Ucieranie

Ciasto ucierane z jabłkami
ucieramy margarynę z cukrem pudrem dodajemy po 1 żółtku

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy po 1 żółtku.

Dodawanie białek

Ciasto ucierane z jabłkami
Do utartej margaryny na sam koniec dodajemy ubite białka

Następnie dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia, śmietanę i na sam koniec ubite białka

Wykładanie ciasta

Ciasto ucierane z jabłkami
Na brytwankę wykładamy mniejsza połowę ciasta

Brytwankę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozsmarowujemy na niej mniejsza połowę ciasta.

Ścieranie jabłek

Ciasto ucierane z jabłkami
Na ciasto ścieramy obrane jabłka nagrubej tarce

Obieramy jabłka i ścieramy je na ciasto na grubej tarce. Posypujemy cynamonem lub przyprawa do piernika i cukrem.

Zakończenie ciasta

Ciasto ucierane z jabłkami
Pozostałe ciasto rozsmarowujemy na jabłkach.

Pozostałe ciasto rozsmarowujemy na jabłkach.

Pieczenie ciasta

Ciasto ucierane z jabłkami
Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temp. 180 stopni

Ciasto pieczemy około 40-50 minut w temp. 180 stopni.