WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2011]

Ciasto ucierane z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybie i proste do zrobienia, wilgotne, lekko cytrynowe ciasto ucierane na oleju z kawałkami jabłek. Wystarczy posypać cukrem pudrem i zajadać.

Ciasto ucierane z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto ucierane z jabłkami

 

  • 3 większe jajka
  • 3/4szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5szkl. oleju
  • 1,5szkl. mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3-4 kwaskowe jabłka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z jabłkami

ETAP 1:

Jajka ubić z cukrem zwykłym i waniliowym na puszystą masę. Dolać powoli olej i zmiksować do połączenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wsypać do jajek. Wymieszać lub zmiksować. Dodać sok z cytryny i wymieszać.

Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą kostkę. Wrzucić do ciasta. Jeszcze raz wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie forma ćwibakówka o długości 35cm).

Ciasto piec ok. 50 min. w 175 stopniach. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

Ciasto ucierane z jabłkami
Upieczone ciasto wyjęte z formy i posypane cukrem pudrem
Ciasto ucierane z jabłkami
Ciasto wymieszane z jabłkami wyłożone do formy
Ciasto ucierane z jabłkami
Kawałki jabłek wrzucone do zmiksowanego ciasta
Ciasto ucierane z jabłkami
Jajka należy zmiksować z cukrem na puszystą masę