WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2002]

Ciasto krówka bananowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto krówka bananowa bez pieczenia na kakaowych herbatnikach i krakersach solonych, z domowym budyniem, bananami, masą kajmakową, bananami i bitą śmietaną.

Ciasto krówka bananowa Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Ciasto krówka bananowa

Masa budyniowa:

Masa śmietanowa:

  • 500g śmietany 30%
  • 2 łyżki (raczej płaskie) cukru pudru
  • 10g żelatyny
  • 1/4szkl. gorącej wody

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 4-5 bananów
  • ok. 125g krakersów solonych (ok. 25szt)
  • ok. 25szt. herbatników kakaowych
  • ok.40g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Ciasto krówka bananowa

ETAP 1:

Blachę 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę herbatników.

2,5szkl. mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko zmiksować z jajkiem, mąkami i budyniem. Wlać na gotujące się mleko i mieszając ugotować gęsty budyń. Rozsmarować na herbatnikach. Na budyniu ułożyć krakersy. Na krakersach rozsmarować masę kajmakową. Na masie ułożyć plasterki bananów.

Żelatynę namoczyć w gorącej wodzie i po kilku minutach wymieszać do rozpuszczenia.

Zimną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z letnią żelatyną i wyłożyć na banany. Wierzch posypać starta na tarce gorzką czekoladą.

Ciasto schłodzić w lodówce.

Ciasto krówka bananowa
Wierzch ciasta posypany startą gorzką czekoladą
Ciasto krówka bananowa
Śmietana z żelatyną wyłożona na banany i równo rozsmarowana
Ciasto krówka bananowa
Kawałki bananów ułożone na masie kajmakowej
Ciasto krówka bananowa
Masa kajmakowa rozsmarowana na krakersach.
Ciasto krówka bananowa
Gorący budyń wyłożony na herbatniki