Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Ciasto ucierane z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto ucierane z jabłkami

Składniki:

Ciasto ucierane z jabłkami

 

  • 1,5 szkl mąka,
  • 1,5 szkl cukier,
  • 6 szt jaja,
  • 6 łyżek oliwa,
  • 50 dag jabłka,
  • 1 łyżeczka skórka z cytryny,
  • 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • tluszcz do formy,
  • bułka tarta do formy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z jabłkami
Do miski wbić jajka i wraz z cukrem ubić do białości. Do jajek ciągle ubijając dodawać stopniowo oliwę. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Formę posmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, wylać do niej ciasto. Na wierzch ułożyć umyte, obrane i pokrojone na cząstki jabłka. Piec w nagrzanym piekarniku do temp 180 stopni przez około 40 minut.