kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Jabłecznik na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na bardzo pyszne ciasto z jabłkami. Ciasto jest bardzo kruche i świetnie smakuje. Polecam.

Jabłecznik na kruchym cieście Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Jabłecznik na kruchym cieście

Na ciasto :

  • 2,5 szkl mąki orkiszowej jasnej
  • 100 g masła
  • 100 g smalcu
  • 1 łyżka kaszy manny
  • 6 - 8 łyżek kefiru
  • 1 łyżka erytrolu
  • 1 łyżeczka z czubkiem proszku do pieczenia

Na masę jabłkową :

  • 1, 2 kg jabłek
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 szkl erytrolu

Ponadto :

  • blaszka 32 x 22 x 5
  • papier do pieczenia
  • sucha ciecierzyca
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłecznik na kruchym cieście
Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Kroimy na dwie części ( 2/3 i 1/3 ), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy większą część do lodówki, mniejszą do zamrażarki.

Jabłka myjemy i kroimy, usuwamy gniazda nasienne i obieramy . Ścieramy na tarce jarzynowej i przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dodajemy erytrol. Gotujemy aż sok odparuje, a masa jabłkowa będzie gęsta. Przekładamy na cedzak.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy wiekszą cześć ciasta z zamrażarki, zagniatamy i wałkujemy. Przekładamy ciasto do blaszki, nakuwamy ciasto widelcem.

Układamy na cieście papier do pieczenia, wsypujemy suchą ciecierzycę i podpiekamy ciasto przez 15 minut w 180 stopniach. Blaszkę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z ciecierzycą i posypujemy kaszą manną, wykładamy na podpieczony spód masę jabłkową. Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce jarzynowej, posypujemy masę jabłkową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Jabłecznik na kruchym cieście
Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto.
Jabłecznik na kruchym cieście
Ciastem wykładamy na dno blaszki i nakuwamy widelcem.
Jabłecznik na kruchym cieście
Na ciasto wkładamy papier do pieczenia i ciecierzycę.
Jabłecznik na kruchym cieście
Masę jabłkową przekładamy na podpieczone ciasto.
Jabłecznik na kruchym cieście
Następnie posypujemy startym na tarce ciastem.