Sposób przygotowania:
Jabłecznik na kruchym cieście
Składniki na ciasto wkładamy do miski i zagniatamy. Kroimy na dwie części ( 2/3 i 1/3 ), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy większą część do lodówki, mniejszą do zamrażarki.
Jabłka myjemy i kroimy, usuwamy gniazda nasienne i obieramy . Ścieramy na tarce jarzynowej i przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dodajemy erytrol. Gotujemy aż sok odparuje, a masa jabłkowa będzie gęsta. Przekładamy na cedzak.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy wiekszą cześć ciasta z zamrażarki, zagniatamy i wałkujemy. Przekładamy ciasto do blaszki, nakuwamy ciasto widelcem.
Układamy na cieście papier do pieczenia, wsypujemy suchą ciecierzycę i podpiekamy ciasto przez 15 minut w 180 stopniach. Blaszkę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z ciecierzycą i posypujemy kaszą manną, wykładamy na podpieczony spód masę jabłkową. Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce jarzynowej, posypujemy masę jabłkową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Jabłka myjemy i kroimy, usuwamy gniazda nasienne i obieramy . Ścieramy na tarce jarzynowej i przekładamy do garnka, podlewamy wodą i dodajemy erytrol. Gotujemy aż sok odparuje, a masa jabłkowa będzie gęsta. Przekładamy na cedzak.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy wiekszą cześć ciasta z zamrażarki, zagniatamy i wałkujemy. Przekładamy ciasto do blaszki, nakuwamy ciasto widelcem.
Układamy na cieście papier do pieczenia, wsypujemy suchą ciecierzycę i podpiekamy ciasto przez 15 minut w 180 stopniach. Blaszkę z ciastem wyjmujemy z piekarnika, zdejmujemy papier z ciecierzycą i posypujemy kaszą manną, wykładamy na podpieczony spód masę jabłkową. Drugą część ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy na tarce jarzynowej, posypujemy masę jabłkową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.