Sposób przygotowania:
Kruche ciasto z jabłkami i budyniem
Do pojemnika dać palmę z lodówki, cukier, mąkę pszenną, kukurydzianą, żółtka, proszek do pieczenia i nożem siekając połączyć składniki na grudki.
Następnie szybko ciasto uformować w kulę, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy kawałkami ciasta wylepić dno i boki formy, schować formę do lodówki na około 1,5 godziny.
W tym czasie obrane jabłka pokroić w kawałeczki do garnka, wlać 1/4 szklanki wody i dusić jabłka do miękkości mieszając, na koniec wsypać cukier, wystudzić, do wystudzonych jabłek wsypać kisiel cytrynowy i wymieszać.
700 ml mleka zagotować z łyżeczką masła, 4 łyżkami cukru, w 200 ml mleka wymieszać 2 budynie waniliowe, wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęszczenia budyniu.
Teraz do ciasta dać jabłka z kisielem i wyrównać wierzch, z garnka dać gorący budyń, wygładzić wierzch.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto wystudzić, najlepiej upiec wieczorem upiec na następny dzień.
Następnie szybko ciasto uformować w kulę, forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie formy kawałkami ciasta wylepić dno i boki formy, schować formę do lodówki na około 1,5 godziny.
W tym czasie obrane jabłka pokroić w kawałeczki do garnka, wlać 1/4 szklanki wody i dusić jabłka do miękkości mieszając, na koniec wsypać cukier, wystudzić, do wystudzonych jabłek wsypać kisiel cytrynowy i wymieszać.
700 ml mleka zagotować z łyżeczką masła, 4 łyżkami cukru, w 200 ml mleka wymieszać 2 budynie waniliowe, wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęszczenia budyniu.
Teraz do ciasta dać jabłka z kisielem i wyrównać wierzch, z garnka dać gorący budyń, wygładzić wierzch.
Piec w nagrzanym piekarniku na 190C, grzanie góra/dół około 55 minut, ciasto wystudzić, najlepiej upiec wieczorem upiec na następny dzień.