ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Z domową marmoladą ciasto ucierane przypomina ciasto półkruche, marmolada zaciągnięta kisielem tężeje w pieczeniu i dobrze smakuje w wypieku.

Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką

Składniki:

Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką

 

  • marmolada domowa niskosłodzona 500 gram
  • kisiel truskawkowy 1 opakowanie,
  • jajka 4 sztuki,
  • cukier 1/2 szklanki,
  • margaryna miękka 15 dag,
  • mąka tortowa 2 szklanki,
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • kruszonka: maka krupczatka 15 dag,
  • cukier 10 dag,
  • margaryna miękka 15 dag

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką

ETAP 1:

Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką
Marmolada lub dżem można wymieszać z wodą gdy są gęste.

Marmolada domowa niskosłodzona(rzadka) jabłkowo-śliwkowa, marmoladę ze słoika dać do miski, wymieszać z kisielem i zagotować mieszając, wystudzić.

ETAP 2:

Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką
Mikserem dobrze ubić masę, ciasto będzie lekkie.

Jajka, cukier, margarynę mikserem utrzeć z 4 minuty na dużych obrotach.

ETAP 3:

Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką
Grudkowata masa powinna taka być po zmiksowaniu.

Masa ubita ma mieć grudkowatą konsystencję.

ETAP 4:

Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką
Maka wygładzi ciasto i nie będzie grudek.

Do masy wsypać przesianą mąkę z proszkiem i połączyć mikserem składniki, ciasto ma być gęste.

ETAP 5:

Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką

Forma silikonowa 25x25 cm, ciasto wyłożyć do formy, wygładzić.

ETAP 6:

Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką

Na ciasto wyłożyć marmoladę wystudzoną,łyżką wyrównać.

ETAP 7:

Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką

Składniki na kruszonkę utrzeć mikserem na drobną kruszonkę.

ETAP 8:

Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką

Kruszonkę rozsypać na marmoladzie.

ETAP 9:

Ciasto ucierane z marmoladą i kruszonką

Piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 - 50 minut, ciasto dobrze w formie wystudzić, aby marmolada zastygła.