Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1283]

Ciasto ucierane z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne ciasto ucierane z morelami. Ciasto do przygotowania w kilka chwil. Ucieszy każde podniebienie.

Ciasto ucierane z morelami

Składniki:

Ciasto ucierane z morelami

 

  • 15 dag masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • 25 dag mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 40 dag moreli.

Sposób przygotowania:

Ciasto ucierane z morelami

Ucieranie

Ciasto ucierane z morelami
Masło ucieram z cukrami. Dodaję żółtka oraz mąkę z proszkiem.

Masło ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Dodanie piany

Ciasto ucierane z morelami
Białka ubijam, dodaję do ciasta, mieszam.

Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam.

Wyłożenie ciasta

Ciasto ucierane z morelami
Przygotowane ciasto wykładam na blaszkę, wyrównuję.

Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję.

Ułożenie owoców

Ciasto ucierane z morelami
Morele układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę.

Morele przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście. Ciasto piekę około 65 minut w temperaturze 180 stopni.


Tagi:

jajko jajka