Sposób przygotowania:
Ciasto ucierane z morelamiUcieranie
![Ciasto ucierane z morelami Ciasto ucierane z morelami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-ucierane-z-morelami-355987.jpg)
Masło ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Dodanie piany
![Ciasto ucierane z morelami Ciasto ucierane z morelami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-ucierane-z-morelami-355988.jpg)
Białka ubijam na sztywno. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam.
Wyłożenie ciasta
![Ciasto ucierane z morelami Ciasto ucierane z morelami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-ucierane-z-morelami-355989.jpg)
Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównuję.
Ułożenie owoców
![Ciasto ucierane z morelami Ciasto ucierane z morelami](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_PRZEPISU_ETAP/ciasto-ucierane-z-morelami-355990.jpg)
Morele przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście. Ciasto piekę około 65 minut w temperaturze 180 stopni.