Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1210]

Egzotyczne crumble z bananem i kiwi

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 1

To prosty, nieskomplikowany deser lub jak kto woli - ciasto. Koniecznie spróbujcie słodko-kwaskowatego połączenia owoców z chrupiącą, kokosową kruszonką!

Egzotyczne crumble z bananem i kiwi

Składniki:

Egzotyczne crumble z bananem i kiwi

3-4 porcje; u mnie forma 15 x 20 cm:

  • 1 duży banan
  • 2 owoce kiwi
  • 3 łyżki soku z pomarańczy (może być z mandarynki lub cytryny)

Kruszonka:

Opcjonalnie do podania:

Sposób przygotowania:

Egzotyczne crumble z bananem i kiwi

Kruszonka:

Egzotyczne crumble z bananem i kiwi
Kruszonka powinna przypominać grudkowate ciasto.

Składniki przeznaczone na kruszonkę porządnie połączyć palcami na grudkowate ciasto.

Owoce:

Egzotyczne crumble z bananem i kiwi
Kiwi i banana pokroić w grubsze plasterki.

Obrane owoce pokroić w plasterki.

Przed pieczeniem:

Egzotyczne crumble z bananem i kiwi
Zamiast soku z pomarańczy można użyć z cytryny.

Dno formy lekko natłuścić i równomiernie ułożyć plasterki banana.
Banana skropić sokiem pomarańczowym i następnie poukładać plastry kiwi.
Całość należy obficie posypać kruszonką.

Pieczenie:

Egzotyczne crumble z bananem i kiwi
Kruszonka powinna być delikatnie zarumieniona.

Crumble piec w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut w temperaturze 190 stopni.

Podanie:

Egzotyczne crumble z bananem i kiwi
Crumble można podawać z ulubionymi dodatkami.

Crumble podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub ostudzone np. z bitą śmietaną lub posypane cukrem pudrem.

Tagi:

banany kiwi deser